Geïnteresseerde buurtbewoners hebben zich via de projectwebsite opgegeven om actief mee te denken over de vernieuwing van de Nieuwe Veerallee. In dit sfeerverslag staan het doel, het programma en de opbrengsten van de avond omschreven.
Doel
- Kennismaken en projecttoelichting
- Bespreken en waarderen beoordelingscriteria voor de beoordeling van de ontwerpopties.
Toelichting
Het programma zag er als volgt uit.
Tijd (in uren)
|
Onderdeel
|
19.15 – 19.30
|
Inloop met koffie en thee
|
19.30 – 20.00
|
Welkom en kennismaking
|
20.00 – 20.20
|
Introductie
- Uitleg over het project en het proces
- Uw rol als deelnemer van de klankbordgroep
- Uitleg over de ontwerpopties (varianten)
|
20.20 - 20.50
|
Ophalen criteria t.b.v. beoordeling ontwerpopties
|
20.50 - 21.00
|
Afsluiting
|
Er waren 13 aanwezigen deze avond. 8 omwonenden waarvan 2 leden van de wijkvereniging en 5 projectleden van de gemeente Zwolle en adviesbureau Arcadis.
Resultaat
Het was een interactieve avond waarbij goed het gesprek werd gevoerd over de vragen en onderwerpen die zijn gepresenteerd. In onderstaand overzicht staat de opbrengst van de avond opgesomd. Allereerst de uitkomst van het gesprek over de beoordelingscriteria en opvolgend de overige onderwerpen die zijn besproken. Deze overige opmerkingen zijn niet allemaal van toepassing op de scope van dit project.
Opbrengst criteria t.b.v. beoordeling ontwerpopties
De leden van de klankbordgroep kregen de vraag welke criteria voor hen belangrijk zijn voor de herinrichting van de Nieuwe Veerallee en welke weging zij daaraan koppelen. Ieder kreeg een roze plakkertje en twee gele. Het roze plakkertje geeft aan welke criteria de leden het meest belangrijk vinden, de gele zijn aanvullend.
.jpeg)
Op onderstaande afbeelding is te zien hoe de criteria zijn beoordeeld. De thema’s ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en doorstroming en bereikbaarheid scoorde het hoogste.
Onderbouwingen bij de beoordeling waren als volgt:
- Ruimtelijke kwaliteit: nadruk op ontmoeten. Betrek het water meer. Laat gebieden speels in elkaar overvloeien.
- Leefbaarheid: toename sociale werking, sociale veiligheid, prettig wonen, meer groen en meer een wijk dan een doorvoerkanaal.
- Bereikbaarheid en doorstroming: effect van doorstroming op leefbaarheid, parkeernorm voor fietsen, behoudt de bus een vrije baan?
- Verkeersveiligheid: routes moeten duidelijk zijn, automobilisten moeten weten waar ze fietsers tegenkomen, veiligheid in tunnels, fietsstraten niet gewenst, aandacht voor vrachtverkeer.
Overige opmerkingen
- Zorgen over toename parkeerdruk.
- Zijn er inspraakmogelijkheden voor de stadsbrede aanpak van parkeren en mobiliteit?
- Redactionele toevoeging: De gemeente Zwolle werkt aan een aanvulling op de bestaande Omgevingsvisie. In deze aanvulling worden de mobiliteitsambities vertaald naar strategische keuzes. Daarnaast werkt de gemeente Zwolle aan de uitvoering van de Mobiliteitstransitie en aan een nieuwe aanpak voor parkeren. Informatie over deze onderwerpen en hoe de stad hierbij betrokken wordt is te vinden op de volgende pagina's:
- Aandacht voor de afhankelijkheden uit de mobiliteitsvisie van de gemeente.
- Aandacht voor grote stroom fietsers. Specifiek bij rotondes.
- Aandacht voor verkeerstructuur: samenhang in het gebruik van de verkeersruimte.
- Zorgen over de ambitie van de gemeente om voorrang te geven aan fietsers en voetgangers terwijl het aantal inwoners groeit en daardoor naar verwachting het aantal autogebruikers niet afneemt.
- Zorgen over beschikbare ruimte. Wat betekent het toevoegen van woningen op de overige ruimte?
- Zorgen over hoogbouw.
- Advies om te kijken naar soortgelijke projecten binnen en buiten Zwolle.
Het vervolg
- Input van de avond wordt verwerkt in het beoordelingsschema van de ontwerpopties.
- In de volgende sessie nemen we de klankbordgroep mee in hoe dit is verwerkt en welke ontwerpopties er zijn. Hierover voeren we het gesprek.
- Uiterlijk 4 weken van tevoren de uitnodiging voor de volgende sessie.